Πάσχα στην πόλη της Κέρκυρας
2016-04-20 16:19
Κάθε γωνιά της χώρας μας έχει πλούσια λαογραφική και ιστορική παράδοση κάτι που φυσικά αντανακλάται στον ξεχωριστό εορτασμό του Πάσχα. Ένας κλασσικός, αν όχι ο πρώτος, πασχαλινός προορισμός στην Ελλάδα είναι το νησί των Φαιάκων. Ο συνδυασμός της φυσικής ανοιξιάτικης ομορφιάς και της αναβίωσης εθίμων που χρονολογούνται από την Ενετοκρατία, είναι το κλειδί για ένα αξέχαστο Πάσχα.
© www.anagnostirio.gr
Όποιος επισκεφθεί την Κέρκυρα αυτή την εποχή έχει τη δυνατότητα να ζήσει εκπληκτικές και, ομολογουμένως, θορυβώδεις στιγμές, ακόμη και μέσα σε μία μόνο ημέρα, αρκεί να ξυπνήσει νωρίς. Το Μεγάλο Σάββατο οι εορτασμοί ξεκινούν από τα ξημερώματα όπου στην Παναγία των Ξένων, στην καρδιά της παλιάς πόλης, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που, σύμφωνα με τις γραφές, ακολούθησε την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου. Η λειτουργία τελείται στο ημίφως όταν ξαφνικά οι πιστοί χτυπάνε τα στασίδια και κουνάνε το τέμπλο, ενώ τα φώτα που τρεμοπαίζουν δίνουν πραγματικά την άισθηση σεισμού. Στη συνέχεια ξεκινάει η μεγαλοπρεπής λιτανεία με το σκίνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος να συνοδεύει η περιφορά του μητροπολιτικού επιταφίου. Η παράδοση η περιφορά του επιταφίου να γίνεται το Μεγάλο Σάββατο και όχι την Μεγάλη Παρασκευή, όπως συνηθίζεται στην υπόλοιπη χώρα, έχει τις ρίζες της στην Ενετοκρατία. Το 1574 οι Βενετοί απαγόρευσαν την περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο. Την λιτανεία συνοδεύουν οι φιλαρμονικές του νησιού αποδίδοντας όλες τις τιμές.
© www.traveldailynews.gr
Μόλις οι καμπάνες σημάνουν την Πρώτη Ανάσταση από τα κόκκινα μπαλκόνια και τα παράθυρα της Σπιανάδας οι Κερκυραίοι πετούν τεράστιες πήλινες κανάτες στολισμένες με κορδέλες και γεμάτες νερό, τους μπότηδες. Η προέλευση του εθίμου δεν είναι επισήμως τεκμηριωμένη. Κάποιοι το συνδέουν με το χωρίο του Ευαγγελίου "Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως" ενώ άλλοι αποδίδουν την παράδοση στους Ενετούς, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Μία άλλη εκδοχή έχει τις ρίζες της στην αρχαιοελληνική περίοδο και υποστηρίζει ότι η φύση ξυπνάει από το χειμερινό λήθαργο και οι καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία, ενώ τα παλιά πετιούνται. Σε αυτό που συμφωνούν όλοι πάντως, είναι ότι το σπασμένο κεραμικό κομμάτι φέρνει τύχη και πρέπει να φυλαχθεί όλο το χρόνο. Ο ήχος των κανατιών που σπάνε σε όλη την παλιά πόλη σε συνδυασμό με τους κανονιοβολισμούς από το παλιό φρουριο μεταμορφώνει την μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων στην πιο θορυβώδη!
© www.amna.gr
Παράλληλα, στην περιοχή Pinia αναβιώνει το έθιμο της μαστέλας. Μαστέλο σημαίνει βαρέλι και τα παλιά χρόνια οι αχθοφόροι τις περιοχής το στόλιζαν και το μισογέμιζαν με νερό. Αφού παρακαλούσαν τους περαστικούς να ρίξουν μέσα νομίσματα για ευχές, έπιαναν κάποιον και τον ανάγκαζαν να βουτήξει για να μαζέψει τα νομίσματα. Στις μέρες μας αυτός που βουτάει το κάνει με τη θέληση του, βρέχοντας τους παριστάμενους και εικάζεται ότι δίνει τα κέρματα στον Δήμο.
© https://logiapolla.blogspot.gr/
Το βράδυ της Ανάστασης η δράση μεταφέρεται στην Άνω Πλατεία όπου τελείται η Αναστάσιμη Ακολουθία και όλα τα παράθυρα των σπιτιών φωτίζονται από μεγάλα κεριά δημιουργώντας ένα μαγικό σκηνικό. Την ημέρα της Ανάστασης τα καντούνια πλημυρίζουν από χορωδίες, επιταφίους και φιλαρμονικές παρασύροντας όλους τους επισκέπτες.
Αυτά είναι τα περισσότερο εντυπωσιακά έθιμα του νησιού που μπορεί να ζήσει ο επισκέπτης μόλις μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Υπάρχουν και άλλα πολλά, στην πόλη αλλά και σε κάθε χωριό της Κέρκυρας, τα οποία σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε αυτό το Πάσχα!